Wat is Android?

Android is een besturingssysteem, ontwikkeld voor mobiele telefoons. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door Android Inc. onder leiding van Andy Rubin. Android Inc. werd in 2005 overgenomen door zoekgigant Google.

Twee jaar later, op 5 november 2007, maakte Google de oprichting van de Open Handset Alliance bekend. Deze organisatie is een alliantie van verschillende fabrikanten van hard- en software, maar ook telecomoperatoren.
Het doel van de organisatie was en is om betere gsm-toestellen te bouwen voor de consument en te investeren in open standaarden.

Android is gebaseerd op Linux en de broncode is vrij te verkrijgen. Dit wil zeggen dat iedereen met programmeerkennis zelf aan de slag kan om verbeteringen en aanpassingen door te voeren. Verschillende mensen hebben dit ook gedaan en voor vele toestellen zijn er alternatieve, niet door de fabrikant ondersteunde, ROM beschikbaar. Zo zijn er Android-versies die focussen op vormgeving van het besturingssysteem, terwijl anderen zich richten op zoveel mogelijk features en anderen dan weer de pijlen richten op snelheid.

Onder invloed van de populariteit van Apple's iPad werd in 2011 een Android-versie uitgebracht speciaal voor tablets. Deze versie (3.0) is de eerste versie waarvan de broncode niet werd vrijgegeven. Google wil immers vermijden dat Android 3.0 op gsm-toestellen zou terecht komen en voor een slechte gebruikerservaring zou zorgen. In een volgende versie worden de tablet-versie en de gsm-versie terug samengevoegd tot 1 geheel. De broncode van deze versie zal opnieuw worden vrijgegeven.

Handig

Stel je smartphone in voor mobiel internet

Sociaal

Advertenties