Installeren van de Android SDK

Wie wil beginnen met het programmeren van een Android-applicatie dient eerst enkele dingen te installeren. Wij doorlopen in deze tutorial de nodige stappen.

Allereerst is een ontwikkelomgeving nodig. Voor Android-applicaties is Eclipse nodig. Dit is een gratis ontwikkelomgeving die oorspronkelijk vooral in trek was voor Java-ontwikkeling, maar door middel van plugins ondertussen voor veel meer gebruikt kan worden.
Eclipse kan gedownload worden vanaf http://www.eclipse.org/downloads/. Zoals je zal zien zijn er verschillende versies van Eclipse. Om te ontwikkelen voor Android zijn er drie mogelijke versies waaruit je kan kiezen: Eclipse IDE for Java EE Developers, Eclipse IDE for Java Developers of Eclipse IDE for RCP/Plug-In Developers. Kies eender van de drie uit. In het voorbeeld kozen wij voor de versie voor Java EE Developers. Dit is de meest populairste versie van de drie. Vervolgens kan je kiezen als je de gewone download start, of liever via bittorrent downloadt. Maak je keuze en wacht tot het bestand volledig op je pc staat.

Eclipse Mirror Selection

Eclipse staat nu als een ingepakt bestand op je harde schijf. Pak het bestand uit op de gewenste locatie. Om Eclipse nu te kunnen opstarten heb je nog de Java Runtime Enviroment nodig. Als u deze nog niet hebt kunt u deze downloaden en installeren op http://www.java.com. Naast de JRE heb je ook de Java Development Kit nodig. Ook deze is gratis en is te downloaden op de site van Sun. Let hierbij op dat je de gewone JDK neemt (op moment van schrijven was dit JDK 6 Update 13), niet de versies met de gebundelde software (zoals Java EE of Netbeans).

Eclipse is nu klaar voor gebruik, maar daarom kunnen we nog steeds niet voor Android programmeren. We hebben nog de Android Software Development Kit nodig. Om deze te verkrijgen ga je naar http://developer.android.com en klik je op Download Android SDK. Kies je besturingssysteem en vink aan dat je akkoord gaat met de licentievoorwaarden. De download van de SDK zou nu moeten beginnen. Eens de download voltooid is, dien je het bestand uit te pakken. Waar deze uitgepakt wordt kan je zelf kiezen, maar zorg ervoor dat je nog weet waar je de SDK geplaatst hebt. Makkelijk is misschien om de Eclipse-map te nemen.

Je bent nu klaar om Eclipse te openen. De locatie van de workspace kan je op de standaard locatie laten staan of wijzigen indien je dit wenst. De workspace is de plek waar de voorkeuren van Eclipse in terechtkomen.

Wanneer Eclipse opgestart is, kan je de Android Development Tools installeren. Deze passen bij het aanmaken van een Android-project Eclipse zodanig aan dat het programmeren van Android versimpeld wordt. Ga voor de installatie naar Help -> Software Updates. In het nieuwe venster selecteer je het tabblad Available Software en vervolgens klik je rechts op Add Site... In het venster dat nu opent geef je volgende url in: https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/
Als deze url problemen zou geven (zoals bij mij het geval was) kun je gerust de https vervangen door http . De problemen zouden dan opgelost moeten zijn.

Add plugin site

Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten. Je ziet nu de nieuwe site tussen de standaardsites verschijnen. Klap deze site open als dat nog niet gebeurd is en vink hierbij het vakje naast Developer Tools aan. Hierdoor zullen ook het onderliggende Android DDMS en Android Development tools geselecteerd worden. Klik nu op Install om de plugins te downloaden en installeren. Selecteer, als dat nog niet gebeurd is, beide onderdelen nogmaals in het venster dat openspringt en klik op Next. Accepteer de overeenkomst en klik op Finish. Als de plugin geïnstalleerd is dien je Eclipse te herstarten.

Het enige wat je nu nog moet doen is Eclipse laten weten waar de Android SDK te vinden is. Hiervoor ga je naar Window -> Preferences (voor Mac is dit: Eclipse -> Preferences). In het linkerpaneel selecteer je Android waardoor je rechts kan bladeren naar de locatie waar je de SDK hebt uitgepakt. Selecteer deze map en klik daarna eerst op Apply en vervolgens op OK

Je bent nu klaar om je eerste Android-applicatie te schrijven.

Handig

Stel je smartphone in voor mobiel internet

Sociaal

Advertenties